Darea in plata vs Proces cu banca

Odata cu aparitia unei noutati legislative precum legea darii in plata, se impune analiza si comparatia cu metodele anterioare de rezolvare a aceleiasi probleme, pentru a concluziona care este mai avantajoasa.

Criteriile pe care vi le propunem sunt urmatoarele: 1. costurile, 2. termenul de solutionare, 3. dificultatea actelor procesuale si procedurale, 4. previzibilitatea procedurii si a rezultatului, 5. sansele de succes.

Inainte de a citi in continuare, va recomandam sa aveti in vedere faptul ca banca are la dispozitie un intreg departament juridic, operand, practic, cu resurse nelimitate in ceea ce priveste procesul cu dumneavoastra.

  1. Costurile

Darea in plata presupune, in esenta, redactarea notificarii, depunerea acesteia, incheierea actului de dare in plata la notar si, daca este cazul, combaterea contestatiei formulate de banca sau actionarea in instanta a acesteia daca refuza procedura (nu face contestatie, dar nici nu se prezinta la notar).

Pe de alta parte, un proces traditional cu banca presupune, in afara de taxa judiciara de timbru (in cazul darii in plata, daca se va ajunge la actionarea in instanta, aceasta taxa, conform legii, nu exista) pe care va trebui s-o platiti, se adauga onorariul avocatului pentru numeroasele acte procedurale si procesuale pe care le are de indeplinit (unele dintre acestea vor necesita prin sine costuri administrative distincte), prima de succes (in cazul in care castigati procesul), precum si eventuale expertize.

Indiferent de traseul procesual (determinat de comportamentul bancii) pe care il va urma procedura darii in plata demarata de dumneavoastra, actele/operatiunilece trebuie efectuate sunt cu mult mai putine si mai simple de intocmit decat in cazul unui proces traditional cu banca, fapt ce determina costuri mult mai reduse.

  1. Termenul de solutionare

Darea in plata a fost reglementata special pentru a fi o procedura rapida. Legea institutie un termen de 30 de zile in cazul in care banca se va conforma (cel mai probabil o va face). Chiar si daca nu se va conforma, contestatia bancii va fi judecata in procedura de urgenta, iar actiunea dumneavoastra (daca banca refuza procedura) va fi judecata cu celeritate, dupa cum insasi legea dispune.

Indiferent de scenariu, procedura este menita a se fi incheiat in aproximativ 1 luna.

In schimb, este indeobste cunoscut ca procesele cu bancile pot dura chiar si mai mult de 1 an, din cauza dificultatii actelor/operatiunilor ce trebuie indeplinite, a amanarilor pe care le obtin de cele mai multe ori bancile, a pozitiilor de inegalitate dintre dumneavoastra si banca, a supraaglomerarii instantelor, iar lista poate continua.

  1. Dificultatea actelor procesuale si procedurale

Aceste acte reprezinta substanta procesului, pe baza lor se va ajunge la un rezultat.

In cazul procedurii darii in plata, ele sunt strict mentionate de lege (aspectul cantitativ) si prezinta un grad de dificultate redus pentru a face usoara solutionarea conflictului.

In cazul procesului traditional cu banca, lucrurile stau cu totul altfel. In acest din urma caz, banca va determina necesitatea realizarii a cat mai multe si mai complicate astfel de acte. Aceasta deoarece, dupa cum am mentionat in inceputul articolului, banca dispune de un intreg departament juridic care se ocupa in mod deosebit cu astfel de acte si procese.

  1. Previzibilitatea procedurii si a rezultatului

Cu cat mai putine si mai simple sunt actele/operatiunile ce trebuie indeplinite in cadrul procedurii ori procesului, cu atat mai previzibile sunt procedura si rezultatul si cu atat mai avantajoase va pot fi dumneavoastra, intrucat nu dispuneti de aceeasi infrastructura si resurse precum o banca.

Din acest punct de vedere, darea in plata este reglementata prin lege speciala, derogand de la dreptul comun prin procedura rapidasi transparenta (atat prin cantitatea si dificultatea reduse a actelor procesuale si procedurale ce trebuie indeplinite, cat si prin termenele scurte instituite), fiind astfel o optiune mult mai siguradecat procesul traditional cu banca, ce se circumscrie dreptului comun, mai lent si solicitantfavorabil bancii.

  1. Sansele de succes

Din cumulul celor 4 puncte anterioare rezulta fara indoiala ca darea in plata va ofera sanse de succes mult mai mari decat procesul traditional cu banca, cu atat mai mult cu cat cadrul procesual este mult mai limitatbanca neavand decat 3 optiuni. Aceasta fie se conformeaza (scenariul ideal, dar si probabildupa cum reiese din studiile pe care le-a realizat echipanoastra), fie contesta ori refuza procedura.

Chiar si in aceste 2 din urma cazuri, cadrul procesual este de partea dumneavoastra atat prin termenele scurte de solutionare (judecata in procedura de urgenta, respective cu celeritate), cat si prin numarul redus de acte pe care trebuie sa le indepliniti in raport cu procesul traditional cu banca.

Concluzionam prin a reafirma ca legea darii in plata reprezinta o oportunitate de a scapa de datoriile fata de banca, aducand echilibrul in releatia dintre dumneavoastra si aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *